Suuret yritykset viivyttelevät maksujen kanssa

Mitä suurempi yritys, sitä todennäköisemmin maksut viipyvät

5.5.2017

Suurten yritysten pitkiä maksuaikoja on yritetty suitsia, mutta tulokset ovat vielä jääneet laihoiksi.

Suurten yritysten pitkiksi venyviä maksuaikoja ei ole saatu kuriin, selviää Intrum Justitian julkaisemasta maksuviivetutkimuksesta. Vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana joka kolmannella yli 100 henkeä työllistävällä yrityksellä on ollut laskuja perinnässä.

Siinä missä pienten yritysten kohdalla useampi perinnässä oleva lasku saattaa kertoa alkavista maksuvaikeuksista, isojen yritysten kohdalla tilanne on toinen.

– Isojen yritysten maksuviiveet eivät kerro niinkään heikosta maksukyvystä vaan taustalla on tahallista viivyttelyä, hallinnollisesta tehottomuutta ja sen sellaista. Saataviaan odottelevaan yritykseen viiveet vaikuttavat kuitenkin aivan yhtä ikävällä tavalla, ja etenkin suurten summien kohdalla odottelu voi käydä pienemmälle yritykselle kohtalokkaaksi, kertoo johtaja Juha Iskala Intrum Justitiasta.

Isojen yritysten pitkiä maksuaikoja on yritetty suitsia lainsäädännönkin keinoin, mutta suurta parannusta käytäntöihin ei ainakaan vielä ole nähtävissä. Vaikka suurten yritysten kohdalla maksuviiveet ovat lisääntyneet, yleiskuva suomalaisten yritysten maksukäyttäytymisessä ei ole muuttunut vuoden takaiseen. Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 5,6 prosentilla yrityksistä on ollut maksuja perinnässä.

Majoitus- ja ravintola-alalla kyseenalainen johtopaikka

Majoitus- ja ravintola-ala on pitänyt maksuviivetilaston kärkisijaa jo pitkään. Ja tammi-maaliskuussa alan maksuviiveet lisääntyivät entisestään. Nyt jopa 11 prosentilla alan yrityksiä on yksi tai useampi lasku perinnässä.

Muilla toimialoilla ei nähty suuria muutoksia edellisvuoteen verrattuna.

Maakunnittain maksuviiveet lisääntyivät selvästi eniten Pohjois-Savossa, joka koreili tilaston kärkipäässä jo viime vuonna. Pohjois-Savon tilannetta koko maan tilastossa tasoittaa Keski-Pohjanmaa, jossa oli ennestään jo kaikista vähiten maksuviiveitä – ja jossa vuoden ensimmäisellä neljänneksellä perinnässä olevien laskujen määrä väheni eniten.

Ennakointi on tärkeä osa luotonhallintaa

Intrum Justitian luottotietorekisteristä saatava maksuviivetieto kertoo yrityksen sen hetkisestä maksukäyttäytymisestä. Taloustilanteen vaihtelut näkyvät tilastoissa, mutta enemmän tieto kertoo ajantasaisesti, millainen maksukyky yrityksellä on.

– Asiakkaiden maksuviiveet ovat ikävä seuralainen jokaisen liitetoimintaa harjoittavan arjessa. Asiakkaiden maksukyky kannattaa ehdottomasti tarkistaa jo ennen kauppaa, niin maksamatta jäävien saatavien määrän voi minimoida, Iskala huomauttaa.

 

Lue lisää maksuviivetutkimuksesta

Tutustu luotonhallintapalveluihimme

Jaa sivu