rahalla on vaikutusta rakkauteen

Taloudelliset syyt pitävät ihmisiä yhdessä

18.4.2017

Tietyn elintason pitäminen on pariskunnalle helpompaa kuin sinkulle. Taloudelliset syyt pitävät ihmisiä yhdessä yllättävän usein.

Intrum Justitian julkaisemaan kuluttajien maksutapatutkimukseen osallistuneista vastaajista jopa 17 prosenttia kertoo pysyvänsä parisuhteessa taloudellisten syiden takia. Eikä sukupuolten välillä ollut tässä suurta eroa: 18 prosenttia kyselyyn vastanneista miehistä oli tätä mieltä, kun naisilla sama luku oli 16.

Tilanteeseen vaikuttaa paljon se, mistä maasta ihminen on kotoisin. Pohjoismaissa 10 prosenttia vastaajista kertoi parisuhteen kantavan voiman olevan raha, kun taas Ranskassa peräti 39 prosenttia kertoo taloudellisten syiden pitävän pariskuntaa yhdessä. Yleisesti ottaen Etelä-Euroopassa raha-asioilla on enemmän merkitystä parisuhteeseen.

– Raha-asiat voivat kuormittaa parisuhdetta. Usein on kuitenkin taloudellisesti niin sanotusti kannattavampaa asua yhdessä jonkun kanssa kuin yksin. Moni kokeekin olevansa loukussa parisuhteessa taloudellisten syiden takia, kertoo parisuhdeterapeutti Ash Rehn Forward Therapystä.

– Vastaanotollani käy ihmisiä, jotka haluaisivat päättää parisuhteen, mutta eivät löydä järkevänhintaista asuntoa. Tilanne on usein hankalampi, jos pariskunnalla on lapsia, sillä elinkustannukset käytännössä tuplaantuvat eron sattuessa. Pariskunnat yrittävätkin siksi mieluummin saada suhteen toimimaan, Rehn jatkaa.

Miehillä usein velvollisuus elättää perhettä myös eron jälkeen

Maissa, joissa naisten asema työmarkkinoilla on heikko, miehet kokevat usein enemmän taloudellista painetta pysyä parisuhteessa. Esimerkiksi Kreikassa 12 prosenttia naisista kertoi taloudellisten syiden pitävän heitä kiinni parisuhteessa kun taas miehistä samoin vastasi 18 prosenttia. Italiassa luvut ovat 21 pronsettia miehistä ja 18 naisista, Portugalissa 23 prosenttia miehistä ja vain 17 prosenttia naisista.

– Yksi syy tähän voi olla, että joissain maissa miehen tulee maksaa eron jälkeen entiselle vaimolleen elatusapua ja tämän lisäksi erillistä tukea, jos perheessä on lapsia. Tällöin avioero voi tuolla miehelle hyvinkin kalliiksi, pohtii professori Anita Nyberg Tukholman yliopistosta.

– Teen usein töitä eronneiden miesten kanssa, jotka huomaavat avioeron jälkeen olevansa yksin. Heidän käytössään on lasten elatusavustuksen jälkeen vähemmän rahaa kuin aikaisemmin ja silti täysi asuntolaina maksettavana, jatkaa Rehn.

Ash Rehnin mukaan naiset taas saattavat olla epätyydyttävässä liitossa, koska pelkäävät äkillisen tulojen tippumisen vaikuttavan negatiivisesti lapsiin.

Kun ero sitten tulee, se vaikuttaa usein eri tavalla eri sukupuoliin.

– Eron jälkeen naisten työhön käytetty aika kasvaa, kun taas miehet käyttävät enemmän aikaa lastensa kanssa, Nyberg summaa.

Jaa sivu